Hürriyet

8 Mayıs 2013 Çarşamba

Bu ne bu?

Bu aralar, pek bir koşturmacam var o yüzden de burayı da ihmal ettim. Bu sabah da vaktim varken, Hemen sizinle yeni aldığım bir şeyi paylaşayım istedim.

Bilin bakalım ben ne aldım.




Bunun ne olduğunu biliyormusunuz?

Efendim, uzun yıllardır yoğurdumu evde kendim yapıyorum. Hep bir yoğurt makinası almak istiyorum ama onlar max. 2 lt sütü bir kapta yapıyorlar. Bu da benim işime gelmiyor. 

Ben,  3 - 4  lt süt ile 4 -5 ayrı kapta yoğurt yapmayı tercih ediyorum. Yoğurda kaşık değince sulanıyor ve bu da benim hoşuma gitmiyor. Öyle olmasındansa, daha küçük cam kaplarda yapıyorum, böylelikle hergün olmasa bile günaşırı yeni bir kase yoğurdu kullanıma açıyorum böylelikle yoğurtlar sulanmadan tükeniyor.

Fakat, yıllardır yoğurdumu evde yapıyor olmama rağmen, bir türlü mayalama ısısına parmağım alışmadı gitti. Ya biraz sıcak, ya biraz soğuk oluyor sütüm, bazen de çok kararında oluyor. Ben de araştırdım soruşturdum ve sütün ideal ısısın 44 derece olması gerektiğini öğrendim. Bunun için de bir yemek termometresi almaya karar verdim. Ve Eminönünde mutfak, pasta malzemeleri satan bir kaç dükkandan birine girdim ve yemek için ısı ölçer almak istediğimi sordum ve bana ne için kullanacağımı sordular. Ben de yoğurt yapıyorum onun için kullanacağım deyince bu ısı ölçeri verdiler bana.  Et ve katı gıdalar için olan digital ısı ölçeri olduğunu biliyordum onlardan birtane verecekler sanıyordum. Amma, meyerse, süt için ayrı bir ısıölçer varmış. Fiyatı diğer ürüne göre biraz daha uygun, 20TL. Aldım ve geldim. 2 haftadır bununla yapıyorum yoğurdumu ve yoğurdum tam kıvamında oluyor. Ne çok sulu, ne sarı suyu birikmiş. Hani kesip yenecek bir kıvam diyebilirim.

Benim gibi elinin ayarını bir türlü tutturamayanlar var ise kesinlike tavsiye edebileceğim bir ürün.

4 yorum:

  1. Ben de denesem olur mu acaba yapabilir miyim yoğurt diye düşünüyordum bunu öğrendiğim iyi oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle olur, neden olmasın ki? tek yapmanız gereken sütünüzü kaynatıp 44 dereceye kadar soğutmanız. sonrası birer çimdik tuz ve şeker karıştırdığınız mayanızı süte karıştırıp sarıp sarmalamak. 2 - 2,5 saat sonra yoğurdunuz hazır. ama benim kişisel tavsiyem şöyle, yoğurdunuzu açtıktan sonra oda sıcaklığına gelene kadar bekledikten sonra en az 1 gece buzdolabında beklettikten sonra yemeniz yönünde. bir de yoğurdunuzu günlük pastörize süt ile başka bir değişle şişe süt ile yapınız, kutu süt kullanmayınız. deneyimlerinizi paylaşmanızı bekliyorum

      Sil
  2. Güzel bir fikir. Ben de kendim yapıyorum yoğurdumu. Bazen sulu oluyor ama olsun. Hazır olanlardan daha lezzetli olduğu kesin. Ama süt bulamadığım zaman mecburen hazır alıyorum. Ben de bulursam alayım bir tane. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısınız sulu bile olsa ev yoğurdu en doğrusu. Prof. Dr. Ahmet Aydın bir konuşmasında, bir ürünün raf ömrü uzadıkça bilinizki sizin ömrünüzden çalıyorlar. o yüzden mümkün olduğunca evde yaptıklarımızla beslenmeye özen göstermemiz gerekiyor. birde aklınızda bulunsun, evde kendi yoğurdunuzu yapıp mayanızı korudukça yaptığınız yoğurtlar daha güzel oluyor. yani yeni yoğurdunuzu hep bir önce yaptığınız yoğurttan mayalayın. yoğurdunuz bitmeden yenisini mayalayarak kendi mayanızı korumuş oluyorsunuz ve tabiki lezzetinizi de.

      Sil