Hürriyet

3 Haziran 2014 Salı

Tarhana yaptık

Bizim evimizde yaz kış 365 gün çorba içilir. Hani çorbasız sofraya oturulmaz desem yeri vardır.
Ben kendi evimde böyle gördüm, tabi annem de kendi annesinden bu şekilde öğrenmişti. Bakalım kızıma öğrettiklerimin içinde çorbasız sofra olmaz olacak mı?
Sevgilim için pek de gerekli değildir çorba. Hele ardından sevdiği yemekler varsa hiç gözü görmez çorbayı diyeceğim ama diyemiyorum, çünkü kızım babası yemezse ben de yemem dediği için mecburi hizmet tarafından tabağına kepçenin ucuyla da olsa konulmuş çorbayı içer, kıramaz kızını da beni de.
Fakat, çorbanın mide için, bağırsaklar için çok önemli bir yolaçıcı yumuşatıcı özelliği olduğunu dinlemiştim ya da okumuştum bir yerlerde. Avrupa da özellikle çorba kültürü olmadığı için oralarda yaşayan insanlarda pekçok görülen hemoroid güzel ülkemizde pek yokmuş. Çünkü düzenli olarak içilen çorba bağırsakları mülayim tutmakta, rahatlatmakta çok yardımcıymış. Bilmem ondan bilmem başka bir şeylerden ama bizim ailemizde bu tür rahatsızlar hiç yoktur diyebilirim rahatlıkla.
Neyse, konumuz, tamamen Tarhana yapımı ile ilgiliydi, dönelim konumuza. Her türlü çorbayı çok severiz. Yeni tadlar denemeye de çok açığız. Yemek bloglarını gezerken okuduğum çorbaları hemen deneyiveririm. Beğenirsek tarif defterimde yerini alır ve bir daha bir daha pişirilir yoksa tarif defterine girmez, unutulur gider.
Ama, bütün bu çorbaların yanında bir çorba var ki, tüm aile, hiç itirazsız bayıla bayıla sabah öğle akşam, günde üç öğün içebiliriz. TAHANA! sanırım pek çok kişi için durum aynıdır. Değişik yörelerde değişik şekillerde yapılsa da tarhana tarhanadır ve herkesin damak zevkine hitap eder.
Bizim evimizde iki çeşit tarhana yapılır.  Bir tanesi Macır tarhanası denir ki, yaz sonunda kışa hazırlık olarak yapılır. Taze, domates, kırmızı biber, nohut, yoğurt, un filan kullanılır, kurutulur ve tükelilir. Oldukça meşakkatli bir yapımı vardır. Ama bir o kadar da lezzetlidir. 
Bir de Manav tarhanası vardır. Bunu yapmak için mevsim gözetmezsiniz. Taze taze domates biber aramazsınız. Bunun için, mayalı bir parça (ekmek hamuru) hamurunuz, yoğurdunuz, domates ve biber salçanızın olması ve bir kaç gün de vaktinizin olması yeterli olacaktır.
İşte biz, yaz sonunda yamış olduğumuzbu tarhanamızı tükettiğimiz için yeniden yaptık kızımla birlikte!!! Kızım ve en yakın arkadaşı Rabişimiz yumrukları ap ayrı bir tat kattı tarhanamıza.



Domates ve biber salçası olarak da, yine yaz sonunda hazırladığım domates ve biber soslarımızı ve yine ev yapımı manda yoğurdumuzu kullandık.
Bir de bu yıl rahmetli kayınvalidemin yaptığı ü Arnavut usulü tarhana var, onu da ayrıca yapmıştım. Ama ailece manav tarhanasını daha çok tükettiğimizi söylememe gerek yok sanırım:)
Arnavut usulu tarhana, bir bütün tavuk, soğan ve havuçla birlikte haşlanıyor. Sonra tavuk etleri didiklenip kemiklerinden ayrılıyor. Domates ve biber salçaları yada sosları ve yoğurtla birlikte aldığı kadar un ilave edilip yoğuruluyor. Biraz kurutuluyor ve robotton geçirildikten sonra direk güneş almayacak bir şekilde kurutuluyor. Sonrasında da afiyetle yeniyor.

Tarhana maceramız şimdilik bu kadar. 

Hoşçakalın, sevgiyle kalın.






3 yorum:

  1. Başlığı görünce daha zamanı değil ki diye düşünmüştüm ama ....Afiyetler olsun biz de çok severiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, tarhana zamanı değil, ama bizim zamanınd yapmış olduğumuz tarhana bitince kolları sıvadık ve yaptık tarhanamızı. Bir de bu tarhana kurutulmadan, dolapta saklanan bir tarhana olduğu için dışarıda kar yağsın yağmur yağsın fark etmiyor.

      Sil
  2. Hello there, I discovered your blog by way of Google while
    searching for a similar matter, your web site
    came up, it looks great. I have bookmarked it in my google
    bookmarks.
    Hi there, simply was aware of your blog via Google, and located that it
    is truly informative. I'm going to watch out for brussels.

    I'll appreciate should you continue this in future.
    A lot of other people shall be benefited from your writing.
    Cheers!

    Feel free to surf to my blog ... แทงบอล

    YanıtlaSil